Adventskryss

Av , november 30, 2013 9:55 f m

Traditioner är till för att hållas, vi kommer därför att ha ett julkryss på hemsidan, precis som vi brukar. Denna gång är det kort tagna utmed vägarna i Sundals ryr, varvat med frågor om bygden. Mellan 1:e-24:e december kommer det en 1,x,2 –fråga varje dag. Någon gång mellan jul och nyår mailar eller lämnar ni er svarsrad till någon i styrelsen. På årsmötet blir det prisutdelning.

Efterlysning

Av , november 25, 2013 8:31 e m

Finns det någon som har plats för tomteparadsvagnen?

Som alla vet har byalaget en vagn i form av ett stort badkar i trä. Med denna vagn deltar vi varje år i Brålandas världsberömda tomtetåg. Alla barn som vill får åka med och så blir det naturligtvis i år också.

Men, badkaret skulle behöva någonstans att stå resten av året. Ladan där den hittills stått har bytt ägare och nye ägaren har andra planer för ladan. Så snälla, finns det någon som har plats för en vagn, ungefär lika stor som en balvagn, hör av er till någon i byalagets styrelse.

Till alla barn – Ni har väl kollat så tomteluvan passar och ni övar väl på att vinka till publiken! Den 7 december är det dags…

Grananstugan

Av , november 23, 2013 10:09 f m

I förra veckan hade byalaget styrelsemöte i Granans kaffestuga. Sedan September drivs cafét av Katarina Karlsson, som även har Katarinas hem och hushållsservice i Färgelanda. På beställning bakar hon bröd, kaffebröd, smörgåstårtor och tårtor. Grananstugan är nu öppet för kaffegäster alla helger 12-17. Från 30 november till 22 december serveras julbord, men det måste bokas innan. Tele 070-6710988

Byalaget håller just nu på med vårens program. Flera aktiviteter kommer ni känna igen, men några nya blir det också. Vi är extra glada över att åter kunna erbjuda de populära torsdags luncherna. Det är Katarina som lovat hjälpa oss med dem. Sista torsdagen i januari, februari och mars, vanliga tiden mellan 12-13, kommer det serveras lunch på Granan. Vi i byalaget kommer hjälpa till med samåkning eller skjuts för dem som har svårt att ta sig dit. Men det återkommer vi till senare.

I mitten av Januari kommer ett nytt byablad med vårens aktiviteter  i din brevlåda.

Motorkvällen

Av , november 19, 2013 4:18 e m

I mer än 50 år har Ferdinand Gustavsson från Hjärtum varit en del av Svensk motorsport. 1958 började han tävla med en hemmabygd motorcykel och har sedan dess deltagit i de flesta grenar och bland annat kört Monacos historiska Grand Prix. Nu kör han historisk formel III i en Brabham BT18, som tidigare körts av racinglegendaren Ronny Pettersson. Sundals ryrs byalag bjöd  in Ferdinand att komma och prata om sina 50 år inom motorsporten på två och fyra hjul.

Ferdinand har varit anställd på SAAB Automobile AB där han bl.a. varit chef på chassi avdelningen och är fortfarande lite av en expert på fordonsdynamik och även en hejare på drivlinor med axlar, differentialer och växellådor av såväl manuella som automatiska dito.

Där jobbade han i sammarbeten med bl.a. Fiat som med OPEL och pratar flera språk flytande, däribland tyska och engelska.

Under sin uppväxt var det Ferdinands mamma som stod för ingenjörskonsterna, han berättade att han växte upp i närheten av Näs fabriker tillsammans med en yngre bror och där hans far var bokhållare eller ekonomichef som man säger idag.

Därmed lät han oss förstå att det var hans mamma som förstod sig på Ferdinands passion för motorer och motorsport, Ferdinand pappa däremot tyckte att hans son skulle utbilda sig till något mera seriöst varför inte något inom ekonomi.

Men, det var ändå motorer och fascinationen att utveckla dessa till än mer motorstyrka i motorerna som var det stora intresset och att träffa likasinnade motorintresserade runt om i Europa.

Under de tävlingar som pågick under tidigt 60-tal var det inte helt ovanligt att man drack alkoholhaltiga drycker dagen innan de tävlingar som genomfördes. Ferdinand berättade att han förlorade en nära kompis tack vare detta och att han efter det var väldigt noga med att inte dricka och köra.

Ferdinand berättade att han gjorde ett uppehåll i sin racing karriär under den tid han bildade egen familj men att han inte kunde hålla sig ifrån motorsporten. Tillsammans med kollegor ifrån SAAB började de köra racing med en SAAB 99 och därefter tävlade de med en SAAB 9000.

Efter lite tävlande köpte Ferdinand tillsamman med några av hans kollegor Ronnie Petterssons Brabham vilken han numer är helägare till och tävlar med i veteranklassen.

Ferdinand är alltid hungrig på att ta till sig nya kunskaper när det gäller maskiner, geometrier, aerodynamik, el, elektronik o.s.v.

Efter att ha lyssnat till detta föredrag inser vi att det ligger väldigt mycket jobb och engagemang bakom denna sport och att allt kan hända. Dessutom inser man att allt måste kontrolleras och att minsta skriv kan sätta käppar i hjulet för att ens komma över mållinjen.

Text & bild: Lars Hoffmann

Agnethas hantverksbod

Av , november 17, 2013 5:52 e m

Agnethas hantverksbod

Sedan en tid står det en skylt ”Hantverk” på en lite bod i Årbolskorsningen och det är såklart något som vi vill skriva om här på hemsidan. Boden är den före detta lekstugan, som tidigare stod vid skolan. Nu tillhör den Agnetha Dahlberg, i den har hon försäljning av  hantverk och pyssel som hon gjort själv. Kort, tittskåp, smycken, prydnadssaker, ljus mm.

Hon gör även kort på beställning, om man t ex vill uppvakta någon med ett speciellt egendesignat kort. För andra hemmapysslare är det inspirerande att titta och få idéer till sitt eget skapande. Det finns massor med fint och nu närmar sig dessutom tiden då det ska skickas jul och nyårskort !

Boden är öppen när Agnetha är hemma.

Knacka på i huset eller ring innan, 0521-31523

50 år på två och fyra hjul.

Av , november 2, 2013 7:27 e m

När kvällarna är mörka och långa passar det väl utmärkt med en byalagsträff!

Vi har bjudit in Ferdinand Gustavsson från Hjärtum. I mer är 50 år har han varit en del av Svensk motorsport. 1958 började han tävla med en hemmabygd motorcykel och har sedan dess deltagit i de flesta grenar och bland annat kört Monacos historiska Grand Prix. Nu kör han historisk formel III i en Brabham BT18, som tidigare körts av racinglegendaren Ronny Pettersson.

Onsdag 6 november kl:19.00 kommer han till församlingshemmet och berättar sin historia. Byalaget serverar fika till självkostnadspris.

Alla är hjärtligt välkomna.

Panorama Theme by Themocracy