Den 1 maj händer det mycket i sundals ryr

Av , april 29, 2016 5:30 e m

1.maj_

Kl 11 börjar lerduveskjutningen på banan i Västra Bleken. Det utlovas redan nu en spännande kamp och som vanligt har Niklas ordnat ett fantastiskt prisbord. Både skyttar och publik hälsas varmt välkomna.

Kl 13 Tänker bygdens våghalsar vår-bada i Bollungen. Kom och var med eller åk dit som publik och titta så de verkligen doppar sig.

Kl 14-17 Har Magnus och Sofia Kosläpp på Evenstorps gård. Ystra kor och kalvar släpps ut och hälsar våren välkommen med glada språng. Tänk på att det kan bli mycket bilar, bor du nära kan cykel vara ett bra alternativ.

Vi håller tummarna för ett fint vårväder !

Vandring till Kringlemyr

Av , april 28, 2016 8:11 e m
Knektebruket

Knektebruket

Det snöade på morgonen, dagen då vårens vandring skulle äga rum. Men det blev uppehåll, molnen skingrades och solen tittade fram lagom till klockan blev två. Bilarna ställdes i Paradiset och vi gick norrut. Vi stannade flera gånger för att se och höra om intressanta platser. Första stoppet var vid en liten, liten äng som lång inklämd mellan bergen. Platsen kallas Lindeskogarns och här har funnits en liten backstuga, där Johannes Olsson bodde med sin hustru Sofia. Första huset var ett sommarhus som var så litet att bara en säng och en spis fick plats, Sofia fick då sova på trappan. Nästa hus Johannes byggde var lite större, ungefär 15-20 kvadrat. Ängen var tillräckligt stor för att föda en get.

Härligt inbjudande vägar på vandringen

Härligt inbjudande vägar på vandringen

Vi gick vidare förbi en plantering av masurbjörk och kom till ruinerna av en gård som kallades Knektebruket eller ”fiskarns”. Aplar och syrener vittnar om att det en gång bott människor här och en liten åkerplätt hålls fortfarande öppen. Här finns en bänk där man kan sitta och tänka på forna dagar eller bara vila en stund. Fina skogsvägar, genom en skog som alldeles snart kommer explodera av vår, leder oss vidare till torpet Kringlemyr. Här bodde paret Adolf och Matilda Olsson som delvis försörjde sig på hantverk, Adolf var duktig träskomakare och Matilda vävde.  Deras son Johan bodde kvar ända fram till 1966, men nu är det fina lilla torpet en sommarstuga. Läget i en dalgång mellan bergen gör att platsen känns varm och ombonad. Ännu varmare blir vi när vi kämpat oss upp på ett av bergen för att njuta av vår matsäck. Solen, kaffet, smörgåsen och sällskapet, just där och då känns allt perfekt. Inte blir det sämre av att en fiskgjuse seglar över oss.

Kringlemyr

Kringlemyr

Kaffe ute smakar alltid bra

Kaffe ute smakar alltid bra

 

IMG_3454

Solen gassar under vår fikapaus

Men de fina skogsvägarna kallar och till slut går vi vidare ner mot Bollungen.  Vi följer vägen utmed sjön. En flock kanadagäss som går och betar på ett fält räddar sig ner i vattnet. Vi går förbi sommarstugan som heter Långkaserna, den ligger fint med utsikt över sjön. Till slut är vi tillbaka i Paradiset, blåsippor och vitsippor blommar lite tveksamt, de tycker nog att det är aningen för kallt än. Här finns också gott om gullvivor som är redo att förgylla marken så fort våren bestämt sig.

 

Tillbaka vid bilarna tackar vi vår guide Roger för en fin vandring, det har varit en mycket trevlig eftermiddag.

 

 

/Susanne Borssén

 

 

 

Vårfesten

Av , april 25, 2016 5:17 e m
Stinsen och en av hans beundrarinnor

Stinsen och en av hans beundrarinnor

I drygt 20 år har de sjungit och showat till vårens ära och som vanligt var det fullsatt i församlingshemmet i år också. På sedvanligt sätt fick besökarna först ta del av skönsång framförd av kören under kantor Barbro Magnussons ledning. Säkert var det många som kände en rysning av välbehag, både över den vackra och mäktiga sången och över det härliga som nu ligger framför oss när våren är i antågande.

Marjukka Sagesjö höll årets vårtal

Marjukka Sagesjö höll årets vårtal

Sedan var det årets vårtalare Marjukka Sagesjös tur. I ett fint tal hyllade hon våren och berättade bland annat om vad som kan hända på en vanlig hundpromenad. Ni som följer inläggen här på hemsidan vet förstås att vi ibland har förmånen att få ta del av Marjukkas målande texter. Därefter var det dags för kaffe med dopp och dragning i lotterierna.

Tre snygga "damer" som kommit med tåget från Ullared

Tre snygga ”damer” som kommit med tåget från Ullared

 

 

 

 

 

Ingen har väl missat att Brålanda i flera år försökt få till att tågen ska stanna på Brålanda station, men i årets vårfest är det istället i Årbol som tågen stannar! Egentligen är det inte konstigt eftersom där jobbar en sååå stilig alltiallo ”konduktör/ biljettförsäljare /stins/kioskförsäljare”. Beundrarinnorna flockas men stinsen fattar inte riktigt vinken…  Samtidigt som tågen kommer och går på den dubbelspåriga järnvägen  och bussarna avgår varje halvtimma får vi ta del av alla sjungande passagerare som passerar.

IMG_3842

Än en gång har kören levererat en mycket underhållande vårfest!

/Susanne Borssén

Alla kort är tagna av Per-Olof Gustavsson

Renovering på skjutbanan

Av , april 24, 2016 9:57 f m
DSC_0293

Oskar hade med både verktyg och ställning för att underlätta arbetet

Ett gäng bestående av 8 starka, händiga killar ägnade hela lördagen åt att renovera ett av de små husen på skjutbanan. Från början var det planerat att man bara skulle byta brädfodring, men när man började riva insåg man snabbt att det var mer att göra. Det var lika bra att byta allt som var ruttet och dåligt, när man ändå höll på. Alla bidrog med lite material var och man fick med gemensamma krafter ihop både reglar, brädor, spik och vindskiveplåtar.

En liten paus i arbetet

En liten paus i arbetet

När årets viktiga 1a maj tävling nästa helg går av stapeln, kommer man kunna gå upp i tornet och skicka iväg lerduvorna utan att riskera att braka igenom golvet!

Lasse bjöd på pyttipanna och rödbetor

Lasse bjöd på pyttipanna och rödbetor

Snickeriet tog lite mer tid än man beräknat och målningen får därför vänta till ett senare tillfälle. Men finns det någon som känner sig manad att ställa upp och stryka på lite färg, är det bara att säga till, all hjälp mottages tacksamt.

 

 

 

 

Ett stort tack till alla som var med !

 

Nu är tornet redo för 1a maj

Nu är tornet redo för 1a maj

Äntligen är det vandring med byalaget igen!

Av , april 22, 2016 7:53 f m

natuur

En återkommande och mycket uppskattad aktivitet har dessa vandringar blivit genom åren. På söndag (24/4) är det Roger ”sprängare” Johansson som tar med oss på en vandring i paradiset. Vi ska bland annat besöka Kringlemyr.

Vi träffas kl 13:40 vid skolan i Årbol för samåkning eller vid bommen i paradiset kl 14:00. Ta med fika, så tar vi en paus på någon fin plats.

Alla är varmt välkomna!

Fixardag på skjutbanan

Av , april 20, 2016 5:43 e m

verktyg_01c

På lördag, den 23:e april, är det fixardag på skjutbanan i Västra Blekan. Då ska det bytas brädfodring på tornet, målas (om vädret tillåter) och klippas gräs. Undrar ni något så hör gärna av er till samordnare Niklas Hansson tele: 35060. Vi börjar kl 10. Var och en tar med fika till sig.

Vi hoppas på många hjälpsamma händer!

Vårfest

Av , april 12, 2016 8:15 e m

IMG_3406

Den 23:e och 24:e april är det vårfest i församlingshemmet.

Kören bjuder på traditionell vårsång och sin uppsättning av ”Årbol station”

Vårtalare Marjukka Sagesjö

Biljett, fika och vinstchans på åra kostar 80 kr, barn under 12 år gratis.

Bokning: Elvie 0521-30865, 073-0275911

eller Jennie 070-4865903

Välkomna !

Loppisrunda

Av , april 6, 2016 6:29 e m

På lördag den 9/4 är det loppisrunda i Brålanda med omnejd. En karta över var loppisarna finns kan man hämta på Gallerian i Brålanda eller se den på företagarföreningens Facebooksida.  Tre stycken finns här i Sundals ryr, så här beskriver de själva sina loppisar.

Västra Bleken 465.

Öppet 10-14 eller så länge det droppar in folk.  Mycket inredningsgrejer, hemtextil, kläder i storlek L-XXL både dam och herr, köksartiklar och mycket mer. Skyltar kommer sitta ute vid asfaltsvägarna. Kontant betalning eller SWISH

Backarna

Familjen Broberg kommer att öppna upp rännet igen och delta i Brålandas populära Loppisrunda. Vi kommer att ha Ränneloppis (loppis på rännet) hemma hos oss i Backarna Sundals Ryr. Rännet kommer att ha öppet 10.00-16.00. Det finns möjlighet för dig som har saker över att boka bord, 50 kr och vara med och sälja. Vi kommer också att ha korv och bröd samt kaffeservering OBS, rännet ligger en trappa upp, ingen hiss!

Årbol

Öppet endast lördag 9/4 2016 kl 10-15 Jag har lite allt möjligt på loppisen ex barnkläder 0-1 år däck emaljerad beg hinkar lådor tunnor i trä mm /Agnetha Dahlberg

 

 

 

 

Träff med knyttebarnen

Av , april 3, 2016 4:55 e m

IMG_3375

Det var duggregn i luften, men det var absolut inget som hindrade Knyttebarnen att komma till Granan och träffas för en stund i skogen en lördag i april. Tidigare har hemsidan skrivit om de större barnen i Mulle och Strövare, nu har turen kommit till de yngsta av friluftsfrämjandets grupper-Knyttebarnen. De är 3 till 4 år och flera av dem har sin mamma eller pappa med.

Det första som händer är att barnen får en reflexväst på sig så att ledarna lätt ska kunna se alla, därefter går vi iväg till knytteplatsen. Det är bara ett par hundra meter, men har man korta ben kan det ändå kännas långt. När vi kommer fram tar alla barn plats i det mysiga vindskyddet. En av ledarna tar fram en massa burkar, varje barn har sin egen burk med sitt namn på, i den samlar man fjärilar i olika färger. Man får en fjäril varje gång man är med på Knytte. I dag får alla en grön. Det kan vara lite knepigt att skruva av locket på burken och blir ju inte lättare när man har vantar på, men ledarna hjälper tålmodigt till så att alla fjärilar och vantar till slut kommer rätt.

Skräptanten berättar hur man gör papper

Skräptanten berättar hur man gör papper

Nu är det dags att leka. Utanför vindskyddet tar vi varandra i händerna och bildar en så liten ring vi kan. Sedan blåser vi som om vi skulle blåsa upp en ballong, samtidigt som vi backar. Ringen blir större och större tills… ”poff”, den går sönder och barnen ramlar skrattande i mossan. Just när vi ska bilda en ny ring kommer det besök. Det är skräptanten som kommer. Hon berättar att hon är ute och går och att hon tänkte slänga lite skräp som hon vill bli av med. Då protesterar barnen och berättar för henne att det får man inte göra. Nu samlas alla i vindskyddet och skräptanten berättar om papper. Hon har med sig olika sorter och visar skillnaden på tidningar, blankt papper och kartong. Papper gör man av trä och om man lägger använt papper i återvinningen kan man göra nytt papper av det igen! Barnen lyssnar och berättar att man kan tända i pannan med papper också.

Linn berättar om ormar

Linn berättar om ormar

Sedan är det dags för det som är nästan viktigast av allt –fikastunden. Ur sina små ryggsäckar plockar de fram frukt eller smörgås och något att dricka. Vi sitter där och äter och pratar och har det väldigt trevligt. När alla ätit klart berättar en av ledarna om ormar. Hon visar kort på de tre sorters som finns i Sverige och berättar vad de äter och vad man ska göra om man ser en orm. Sedan får alla gissa hur långa ormarna kan bli. De måttar med händerna och kommer faktiskt ganska nära när man jämför med de tre olika snörena som ”fröken” har med för att visa hur långa de Svenska ormarna kan bli. Men sedan finns det ett snöre till, ett jättelångt! Det representerar världen längsta orm, nätpyton, alla knyttebarn hjälps åt att dra ut det 6 meter långa snöret. Till sist frågar hon om de kom ihåg vad man skulle göra om man ser en orm och alla barnen har full koll, inte röra den, gå därifrån och säga till en vuxen.

Alla barn hjälps år med det längsta orm-snöret

Alla barn hjälps år med det längsta orm-snöret

Nu är det dags för lek ingen. Björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo… allt eftersom alla blir tagna blir det fler och fler björnar som sover i ringen och svårare och svårare att klara sig undan dem. När alla blivit tagna byter vi lek. Ledarna står i var sin ända och ropar ”kom alla mina knyttebarn”, som vad då? frågar barnen. Som älgar, svarar fröken och alla barn lufsar som älgar. Nästa gång blir det som harar, sedan som ormar, barnen får vara med och bestämma vilket djur man ska vara och det blir både kor, möss och grodor innan alla är nöjda.

En och en halv timma går fort när man har roligt. Det är dags att gå tillbaka till skidstugan och säga hej då. Det har varit en riktigt rolig och lärorik dag i skogen och man kan mycket väl förstå att det kommer barn från både när och fjärran, för att vara med i friluftsfrämjandets grupper på Granan. De proffsiga ledarna är så påhittiga och varvar lek och allvar på ett jättefint sätt.

IMG_3388

Den 17 april är det Mulles dag. Mellan kl 11-13 är alla barn och deras föräldrar välkomna till skidstugan på Granan för att träffa mulle och hans vänner och lära sig mer om naturen.

/Susanne Borssén

Påsklov på Granan

Av , april 1, 2016 7:43 e m

korvgrillning

På torsdagen var det påsklovskul på Granan. Tipspromenad, äggjakt och korvgrillning för alla skollovslediga barn och deras föräldrar. Tyvärr var inte kameran på, men fem familjer kom och hade trevligt tillsammans i det fina vädret.

Panorama Theme by Themocracy