NYÅR

Av , december 30, 2014 5:39 e m

Välbesökt julotta i Sundals ryrs kyrka.

Av , december 26, 2014 9:39 e m

Kören hade en framträdande roll och sjöng fantastiskt.

Morgonen var kall och klar. Sundals ryrs kyrkokör, för dagen förstärkt med körerna från Gestad och Brålanda, var tidigt på plats föra att sjunga upp. Likaså sändarbilen, tekniker och producent från Sveriges radio. Annars var den enda märkbara skillnaden en mängd mikrofoner utplacerade i kyrkan.

Extra mikrofoner på flera ställen

58 minuter ska en radiogudstjänst vara, varken mer eller mindre, dessutom får det inte vara några långa pauser mellan de olika delarna. Allt måste flyta på. Man vill helst också undvika bakgrundsljud som skrapande stolar och prasslande papper.

Sändarbussen på plats

Kyrkan var så gott som fullsatt och när producenten strax efter kl 7 meddelade att ”nu pågår ekonyheterna” blev det en andäktig tystnad. Direkt när ekot är slut tar klockringningen vid och sedan inleder producenten med att välkomna radiolyssnarna. ”Välkomna till julottan som idag sänds från Sundals ryrs kyrka i Dalsland…”.

Kyrkan var nästan fullsatt

Man höll tiden bra, kören fick sjunga ett par extra verser på den sista sången eftersom sändningstiden inte riktigt var slut, men det var nog inget som gemene man tänkte på. Det innebär lite anspänning att vara med i radon och när allt var slut andades alla ut av lättnad.

Vill du lyssna i efterhand så finns det på Sveriges radios hemsida, kanal P1.

Fjärde ljuset är tänt och det lackar mot jul.

Av , december 22, 2014 9:39 e m

Varje år i november tänker man ”denna jul ska bli perfekt”, jag ska vara ute i god tid och hinna allt. Städa hela huset jättenoga, laga och baka en massa gott, ordna de perfekta paketen, hinna skriva käcka rim, pynta och göra riktigt fint, ordna glöggfest för alla vänner och hälsa på de vi försummat under året.

Men det blir aldrig som man tänkt. Allt hinns inte med. Nästan inget om jag ska vara ärlig. Det blir som vanligt att all julplanering får läggas i en jättestor lotteri-tombola. Ner med skinkor och ägghalvor, hemgjord korv och julpynt, minnesvärda glöggpartyn och handgjorda julkort, såpadoftande golv och paket med rim, slädfärder och egenstöpta ljus, stora ambitioner och tindrande baranaögon, allt åker ner i tombolan.

Sedan vevar man runt några varv, öppnar luckan och sticker ner det lilla, lilla, lilla kryddmåttet, som man nästa aldrig använder annars, och så tar man upp ett pyttelitet mått med jul, som man sprider ut efter bästa förmåga.

Just så brukar julen bli och traditioner ska man väl inte ändra på, eller? Så stressa inte, det blir jul ändå, även om inte allt är perfekt.

Vi i byalagets styrelse vill önska er alla en riktigt fin och trivsam jul, oavsett om ni firar den religiösa julen eller den där man bara tror på värme, gemenskap och medmänsklighet. Om ni bidrar till handelns nya försäljningsrekord eller om ni ger av er tid och omtanke.

Om ni frossar i god mat eller om ni väljer ut det godaste och nöjer er med det. Om ni stressar runt på julturné för att träffa så många som möjligt eller om ni väljer att fira ensam eller med några få och bara ta det lugnt.  Om ni väntar på en stor röd tomte eller på en liten grå som man inte får se.

Hur ni än väljer att fira önskar vi er alla en riktigt god jul !


Nytt vandringspris efterlyses

Av , december 15, 2014 8:21 e m

Vi behöver hjälp.

Lerduva

Byalagets åtråvärda vandringspris för lerduveskyttet ”vandringsälgen” erövrades i våras för tredje gången av Nicklas Hansson. Det betyder att han får behålla den för alltid. Men det betyder också att vi behöver ett nytt vandringspris till den årliga skyttetävlingen.

Lerduva

Kanske finns det någon som har ett passande pris? Kanske kan någon göra ett? Gärna med anknytning till bygden eller till lerduveskjutning, men det är inte nödvändigt. Vi är säkra på att det finns någon kreativ,  påhittig person som kan komma på något. Det symboliska värdet är viktigare än värdet i pengar.

Hör av er till någon i styrelsen om ni har eller kan göra ett pris till lerduveskyttetävlingen. Alla förslag är varmt välkomna!

Glöggkväll och tomteparad

Av , december 2, 2014 9:48 e m

På fredag är det dags att förbereda byalagets vagn inför tomtetåget.

Vi träffas kl 19 hos familjen Thorsson i Gunnersbyn och pyntar ”badkaret”. Var och en tar med mat och dryck till sig, det finns möjlighet till grillning.

Första lördagen i december är det tomteparad i Brålanda, precis som det varit 61 gånger tidigare. Kl 15 är det samling vid gamla vägförvaltningen. Både stora och små tomtar är välkomna att åka/gå med byalagets vagn.

Paradens arrangör, Lions Brålanda, hälsar att de gärna vill se fler vuxna tomtar som går med i tåget. För att räknas som tomte ska man ha (minst) röd luva och röd rock!

Alla är varmt välkomna att vara med både på fredag kväll och på lördag eftermiddag!

Panorama Theme by Themocracy