Category: Aktuellt

Snart är det dags för adventspyssel

Av , november 14, 2022 6:20 e m

Kom och var med på ett supertrevligt adventspyssel i Bollungsnäs gamla skola, söndag 4/12 kl 15,00

Klara och Helen upprepar succén från förra året och bjuder återigen in till pyssel.  Vi gör kransar, viker stjärnor och fikar i den mysiga gamla skolan.

Allt material finns på plats, men du får såklart även ta med dig eget om du vill.

Kostnad 150 kr. Anmäl till Klara på tele 073-0748188 eller klara.sporrong@gmail.com  

 

Välkomna !

 

.

1-års jubileum

Av , november 9, 2022 8:32 e m

Välkomna att fira 1 år med Sundalsgården lördag den 12 november. Vi återupptar förra årets succé med kaffekalas och trevlig samvaro mellan kl 11-13. Kören kommer att sjunga för oss och lotter kommer säljas med fina priser. Vill du baka till kakbuffén tar vi tacksamt emot ditt bidrag.

Varmt välkommen !

 

.

Vilken berättarkväll det blev!

Av , november 5, 2022 8:31 e m

Inget kan väl passa så bra en mörk höstkväll som god soppa, smörgås, en passande dryck, levande ljus, trevligt sällskap och en fängslande berättelse. I torsdags fick vi alltihop.

Vi började med två olika goda värmande soppor. Pumpasoppa och linssoppa, båda mustigt smakrika och de flesta valde faktiskt att prova båda. Det var svårt att bestämma vilken som var godas. Tillbehör som créme fraiche och rostade pumpakärnor blev pricken över i. Till maten kunde man välja valfri dryck.

Kvällens berättare var Peter Johansson, till vardags chef på Vänersborgs muséeum, och som han berättade. Vi satt fängslade och lyssnade på den otroliga berättelsen om den Engelske rikemannen Llewellyn Lloyd som för 150 år sedan, under en tjuvjakt råkar skjuta ihjäl en skogsvaktare. Efter det reser han till det exotiska Sverige för att hålla sig undan lagen och för att ägna sig åt jakt och fiske som var hans stora intressen. Han var en sann äventyrare som skrev berättelser och reseskildringar som han skickade hem till England.

Äventyraren Llewelyn Lloyd

I Sverige fick han minst åtta barn med fem olika kvinnor, han gifte sig aldrig men däremot tog han väl hand om sina barn. En av hans söner var Charles John Andersson, född 1828. Han gick i sin fars fotspår och längtade även han efter äventyr. I hans fall var det dock inte de nordiska länderna som hägrade. Han ville till Afrika.

Trots att Charles John inte hade några ekonomiska tillgångar, lyckades han genomföra sin dröm. Han kom till Afrika och utforskade under många strapatser det inre av Namibia. Han skickade hem rikt illustrerade reseskildringar som nådde både hans far och bokhandeln i Vänersborg. Därigenom fick slaktarsonen Axel Eriksson i Vänersborg inspiration till att även han utvandra till Afrika.

Axel byggde upp en handelsstation och blev en hängiven fågelsamlare, det är tack vare honom som det finns en imponerande mängd exotiska fåglar, insekter och däggdjur på museet i Vänersborg. Om dessa män, om deras äventyr och om deras fascinerande liv berättade Peter med glöd och inlevelse. Han berättar om vilda elefantjakter, om malaria och om handelsförbindelserna med Europa.

Kvällens berättare Peter Johansson

Den stora utvandringen till nord Amerika har alla hört talas om, men att det fanns Svenskar som utvandrat Afrika är inte något vi fått läsa om på historielektionerna. Tack Peter för en lärorik och mycket intressant kväll.

Vi avslutar kvällen med kaffe och kaka. En härlig höstkväll med allt som hör höstkvällar till.

 

/Susanne Borssén

 

.

Avbrott i fibernätet

Av , november 1, 2022 4:35 e m

I morgon, onsdag den 2 november, kommer vissa delar av fibernätet vara avstängt för underhåll

under stor del av dagen. Det berör främst delarna närmast Brålanda och Rådanvägen.

 

Sundals ryr Vatten och Bredband

 

.

I dag var det den stora ljusstöpardagen.

Av , oktober 30, 2022 7:07 e m

Så kul det var att träffas och stöpa ljus tillsammans. Vi var drygt 10 tjejer i varierande åldrar, några hade gjort ljus många gånger och för några var det första gången.

Dörrarna till köket i Sundalsgården hölls stängda för att det inte skulle dra på ljusen, för då blir de krokiga. Det gjorde att det stundtals blev riktigt varmt. Vi turades om att sköta doppningen i den varma ljusmassan, så emellanåt kunde man lämna värmen i köket och äta lunch eller fika i stora salen. Förutom att doppa dem gång på gång tills de blir lagom tjocka, måste man i bland skära av den lilla istappen av stearin som bildas i nedre änden av ljuset.

Nästan 200 blev det och vi var så nöjda med resultatet. Ljusen blev riktigt raka och fina och då var det värt värmen.

Nu väntar vi på något högtidligt tillfälle för att tända våra egna ljus.

/Susanne Borssén

.

Torsdagslunch

Av , oktober 23, 2022 5:55 e m

På torsdag den 27/10 är det dags för den första av höstens två luncher. Som vanligt står maten framdukad mellan kl 12-13  och det kostar 100 kr.

11,30 är det ”tid för eftertanke” för dem som vill.

Denna gång serverar vi kålpudding, potatis, grönsaker och andra tillbehör. Självklart blir det kaffe och kaka efteråt.

Varmt välkomna !

 

.

Berättarkväll i Sundalsgården

Av , oktober 10, 2022 4:39 e m

Höstkvällarna blir längre och mörkare. Vi kurar skymning, myser inomhus och tänder levande ljus. Men varför sitta ensam, när vi kan träffas och ha det trivsamt tillsammans.

Torsdag den 3 nov kl 18,30 träffas vi och lyssnar på en riktigt bra berättare. Historikern och författaren Peter Johansson från Vänersborg kommer berätta om de zoologer, upptäckare och handelsmän som under 1800-talet reste till södra Afrika. Det serveras soppa med bröd och valfri dryck. Pris 250 kr för mat och inträde.

Vi släpper in max 50 personer. Anmäl gärna innan så du är säker på att få plats.

Anmäl till Susanne Borssén 076-8533576 på sms eller telefon, det går även att höra av sig till någon annan i styrelsen.

Vi lovar att det kommer bli en intressant kväll.

Alla är varmt välkomna !

 

.

Ljusstöpning

Av , oktober 5, 2022 5:34 e m

Tänk att få tända sina egenstöpta ljus till jul!

Under ledning av Anna-Lena Hoffmann stöper vi ljus i Sundalsgården söndagen den 30 oktober. Vi börjar kl 10 och under dagen finns det finns smörgåsar, kaffe, te och fika till självkostnadspris. Du behöver inte ha någon erfarenhet, alla både nybörjare och erfarna är varmt välkomna. I slutet av dagen betalar man för de ljus man gjort.

Max 10 personer. Anmäl till Susanne Borssén, sms eller telefon, 076-85 33 576

Välkomna !

 

.

 

.

Loppisrunda i Brålanda med omnejd

Av , oktober 3, 2022 9:08 f m

På lördag den 8 oktober är det inte bara älgjaktspremiär, det är även loppisrunda i och runt Brålanda. Precis som i våras finns det möjligheter att hyra bord i Sundalsgården. Det kostar bara 100 kr, hör av er till Marie 076-8058059 om ni vill boka.

 

Alla som deltar i rundan har öppet minst mellan 10 – 14. Kartor över de olika stoppen finns i gallerian i Brålanda. I år har man dessutom satsat lite extra och gör reklam för Brålanda loppisrunda, från och med onsdag, på två stora LED-skärmar vid infarten till Vänersborg samt på LED-skärmen på Överby. Så det kommer säkert bli mycket folk.

Att återvinna och återbruka ligger i tiden, det är bra för miljön och för vår ekonomi. Så oavsett om du är säljare eller köpare är du varmt välkommen på lördag !

 

.

Vinprovningen i Sundalsgården

Av , oktober 2, 2022 3:32 e m

Ett 40-tal personer kom till höstens vinprovning. Temat var röda italienska viner och vi i byalaget hade efter bästa förmåga försökt få både mat och dukning att påminna om Italien.

Kvällen inleddes med att Kristoffer Zellén från munskänkarna i Uddevalla berättade om vinets historia, om Italien som vinland, olika druvor och om märkningar av vin. Därefter guidade han oss genom provningen av de fyra vinerna. Hur man ska lägga märke till färg, doft och vad som händer i munnen när man smakar på det. Innehåller vinet tex mycket tanniner, som dessa viner ofta gör, känns tänderna sträva efter att man låtit en skvätt vin skölja runt i munnen och ju högre syrahalt vinet har,  desto mer ökar salivproduktionen i främre delen av munnen.

Till vinprovningen hade vi en liten tallrik med några ostar och salami, när man testade vinerna tillsammans med plockmaten blev det en helt annan sak. Vi var förbluffade över att en liten bit ost kunde förändra vinet så mycket. Alla var överens om att samtliga fyra viner gjorde sig mycket bättre med mat. Kristoffer berättade att det är så med nästan alla italienska viner – de gör sig bättre till mat än som sällskapsvin.

 

När vi provat vinerna var det dags för mat. Håkans bar i Brålanda hade gjort paj med soltorkade tomater, kycklingspett, sallad, bröd mm. Till maten serverades det vin som Kristoffer rekommenderat oss. Men senare på kvällen fanns det även möjlighet att få smaka ytterligare på de andra. Man kunde höra att smaken var väldigt individuell. Flera hade vin 2 som favorit, andra lovordade nr 3 och någon tyckte att vin nr 4, som kom från Sicilien och som fått en rökig smak av vulkanen Etna var helt fantastiskt.

Lite senare på kvällen serverades kaffe och efterrätt. Men här frångick vi faktiskt vårt tema och serverade äkta svenska lingon och blåbär från Klypen till den italienska pannacottan.  Flera frågade efter receptet, det är jättelätt och finns på baksidan av paketet med gelésocker. 

Alla vinerna är beställningsvara på systembolaget.

  1. Valpolicella Classico nr 78124 133 kr
  2. Ape Reale, Barbera dÁlba nr 72612  205 kr
  3. Rosso di Montalcino nr 76706   209 kr
  4. Á Rina Etna Rosso nr 92456  219 kr

Tack för en riktigt trevlig kväll var det många som sade, men byalaget fixar bara förutsättningarna, det är alla ni gäster som skapar stämningen och gör att det blir trevligt.

 

 

.

/Susanne Borssén

Panorama Theme by Themocracy