Category: Aktuellt

Momsintyg

Av , januari 29, 2021 6:00 f m

Nu finns momsintyg för 2020 från Sundals ryrs vatten och fiberförening under fliken ”vatten och fiber” längst upp på sidan. Vill du att vi skickar ett på papper till dig så hör av dig till Susanne 076-8533576.

 

.

 

Det är inne att umgås ute

Av , januari 26, 2021 6:32 e m

Om det är något gott den här pandemin fört med sig så är det att många börjat umgås mer utomhus. Man träffar släkten och grillar korv, man går en promenad med vännerna eller dricker varm choklad  med barnbarnen insvept i filtar ute i trädgården. Vid skidans hus på Granan har det stundtals varit kö till de tre grillplatserna när många gjort en utflykt dit under vintern.  Det är sannerligen härligt att se att våra traditioner och vanor med kalas och firande inte blir inställda, utan bara omställda.

December var grå och mörk, men delar januari har bjudit på vit snö och de dagar solen förärar oss med sin glans är verkligen välkomna.  Just en sådan dag packade jag hund, man, kaffetermos och ett paket korv.  Så snörde jag på kängorna och tog en tur till en av grillplatserna på Sundals ryrsleden. Den som ligger precis över Kärrs bergtäckt.

Snötyngda grenarna hänger över stigen, det gäller att huka sig för att inte få en dusch med snö i nacken. Luften är kall, frisk och krispig, vintern visar sig denna dag från sin absolut bästa sida. Hunden hoppar runt oss av glädje. När vi närmar oss känner vi lukten rök, någon före oss är redan där. Vi vill inte störa och i dessa coronatider är det verkligen  inte läge att tränga sig på.

Men när vi kommer fram till vindskyddet är det ingen där, fast resterna av en falnande eld är fortfarande varma. Eftermiddagssolens bleka strålar skiner när vi lägger ett par tidningspapper och några nya vedträd på elden, vi blåser lite på glöden och strax sprakar en trevlig liten eld.

Som vanligt tittar vi på utsikten, det är något med utsikt och människor, blicken dras automatiskt mot horisonten. Där ser vi silon i Brålanda, där är ett vindkraftverk och där är spetsen av Halleberg. Åkrarna i Sundals ryr är platta och vita av snö, visste man inte kunde man lätt missta dem för att vara sjöar.

Det är en kall dag, jag värmer händerna mot elden medan jag väntar på att det ska bli bra glöd för att grilla korv. När man tittar in i elden är det lätt att drömma sig bort, begrunda det som varit, reflektera över det som är och fundera över det som ska komma. Stort som smått, allt och inget. Att titta in i en eld är så ursprungligt, något människan gjort i tusentals år. Lågorna dansar medan den bleka solen snabbt sjunker ner mot de snöiga tallarna.

Borde man ta ett rejält grepp om 2021 och avge löften om att ta vara på varje dag som att den vore den sista, göra det absolut bästa av varje dag ? Men kanske är det för klyschigt och kanske är den ambitionen för hög.  Måhända nöjer vi oss med att göra något litet som är bra varje dag..

Grillad korv med senap, fin utsikt, sällskap, en värmande eld och kaffe. Vad mer kan man begära….

 

/Susanne Borssén

Året 2020

Av , december 31, 2020 8:46 e m

Att summera 2020 är ganska lätt

Vi säger Corona rätt och slätt

 

Folkhälsomyndighet, Tegnell och flockimmunitet

Tvätta händer, hålla avstånd, tjatigt -jag vet

 

Men det är just sånt som präglat detta år

Och för många har ensamheten varit svår

 

Men så klart är det mera som hänt

Medan vi bladen i almanackan vänt

 

Armand Duplantis slår rekord på rekord

Sköterskor stressar för att ge alla vård

 

Greta skolstrejkar för vårt klimat

Hon säger – ”mindre kött på våra fat”

 

Stockholm får en bro i guld

Och några hundra miljoner i skuld

 

I Beirut blir det en våldsam explosion

Och Storbritannien lämnar Europas union

 

The Mamas vinner melodifestivalen

Lukasjenko trycker ner rivalen

 

Vi hamstrar handsprit och toapapper

Vi håller ut, det gäller att vara tapper

 

Boris Jonson blir sjuk och frisk

Till stan åker man på egen risk

 

Biden  vinner  valet

Fast Trump säger det är galet

 

Georg Floyd blir för polisbrutalitet en symbol

Och på Estonia hittar man ett nytt hål

 

Evenstorp blir årets café

Bra för alla oss, som har det nästan brevé

 

Dubbelmordet i Linköping klaras upp

Då en släktforskare satte det under sin lupp

 

Palmeutredningen läggs ner

För ”scandiamannen” lever inte mer

 

Över Alsing och Wolter vi fäller en tår

Medan Pippi Långstrump fyllde 75 år

 

I Häljebyn får vi en ny bro

Men bredare än den gamla, nä nä det ska vi inte tro

 

Nu har det kommit ett vaccin

Så förhoppningsvis slipper vi den jäkla pandemin

 

Under 2021 hoppas vi åter träffa de vi känner

Och igen kunna krama våra vänner

 

Gott nytt år !

/Susanne Borssén

.

God Jul och Gott Nytt år!

Av , december 14, 2020 4:44 e m

Ett annorlunda år lider mot sitt slut och vi i styrelsen hoppas att 2021 kan bli ett något mer normalt år än 2020.

Vi har en hel del som vi vill genomföra under det kommande året men med de restriktioner som nu gäller i samhället så ger det oss begränsade möjlighet att planera och boka in aktiviteter, det gör att vi just nu avvaktar och ser vad som sker i början av det nya året innan vi kommer ut med mer information om planerna för byalagets aktiviteter 2021.

När det gäller kommande årsmöte så måste vi även där se hur och vad vi får göra och det kan bli aktuellt att köra det digitalt men mer information kommer när vi vet mer.

Sist men inte minst så vill vi i styrelsen önska alla en God Jul och ett Gott Nytt år!

/Thomas Darberg
Sundals ryrs byalag

Möte i coronatider

Av , december 7, 2020 8:53 e m

 

De flesta föreningar har under detta år minimerat antalet möten och träffar så mycket som möjligt, det gäller även för Samfällighetsföreningen Sundals ryrs vatten och bredband, i dagligt tal ”vatten och fiberföreningen”. Vår förening är väl inarbetad med bra rutiner, så mycket av arbetet har enkelt kunnat skötas via mail och telefon, men ett fysiskt möte har vi faktiskt haft under hösten. Som alltid i församlingshemmet.

Dagordningen är i stort sett densamma varje möte, först stämmer vi av det ekonomiska läget med hjälp av vår kassör Sture. Sedan diskuterar vi möjligheten för  ev nya abonnenter som vill ha vatten eller fiber, Roger och Bengt-Åke har full koll på vad som är möjligt och inte, hur det är lämpligast att gräva, var man kan koppla på osv.

Nästan alltid är det någon praktisk fråga på tapeten, en fläkt i kopplingscontainern som låter konstigt eller en batteriback up som ska kopplas in, Rickard fixar det mesta. En stående punkt på dagordningen är lantmäteriet, det är många kontrakt och kartunderlag som ska dokumenteras,  Jan sköter kontakten med lantmäteriet, Telia och alla myndigheter. Att skriva protokoll, boka församlingshemmet, fixa kaffe till mötet och allmänt hålla ordning på oss är Bennys uppgift.

Det som är närmast förestående den här tiden på året är som alltid avläsningen av vattenmätarna. I samband med årsskiftet vill vi att alla vattenkunder kollar sin mätare och rapporterar vad den står på. Vi i styrelsen har mellan 15-20 kunder vardera som vi ska kontakta och be om aktuell mätarställning, så det underlättar mycket för oss om ni rapporterar tillbaka så snart ni läst av mätaren. Är ni gamla i gemet och vet vem som brukar höra av sig till er, får ni gärna förekomma och ringa innan vi ringer er.

Här kommer telefonnumren till oss i styrelsen. Jan 0521-724214,   Rikard 073-8354723,  Benny 0521- 35037,   Sture 070-6535029,   Bengt-åke 070-4415927,  Roger 070-6553879,  Susanne 076-8533576.

/Susanne Borssén

 

.

Advent

Av , november 28, 2020 4:29 e m

Nää, nu är det för tråkigt med alla restriktioner och all oro för Coronasmitta. Nu måste vi rikta blicken mot något som livar upp  –som advent och jul.

Som alla förstår blir det ingen vanlig jul i år. Inga luciatåg med spröd sång av förskolebarn, inga julmarknader med bränd mandel i strut, inget tomtetåg, ingen skyltsöndag, inga glöggmingel, inga julkonserter och ingen cafépaus med kompisen i julhandeln.

 

 

 

 

 

 

Så låt oss istället fokusera på vad man KAN göra. Laga god mat, baka något gott,  pyssla och pynta, skapa något fint av det som finns nära till hands. Affärer och julhandel ska vi ju i möjligaste mån undvika.

 

 

Vi har alla möjligheter att göra fint med det som naturen kan erbjuda, eftersom vi har den så nära. Det är ingen idé tänker någon, vi får ju ändå inte bjuda hem någon som kan se det vi gjort. Men tycker man det är kul kan man göra det för sin egen skull. Kanske är det just vad vi behöver i tider som dessa, när mörkret blir tätare för varje dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så ös på med stjärnor och advensstakar, granris och mossa, kransar och ljusslingor, lyktor och julens blommor. Aldrig har vi väl behövt det så mycket som i år.

Byalaget önskar alla en riktigt fin adventstid.

/Susanne Borssén

 

.

Företag i Sundals ryr

Av , november 17, 2020 8:10 e m

Nu är det äntligen dags att skriva om ett företag i Sundals ryr igen.

Vi har ju en stark företagaranda här i bygden med många driftiga människor. En av dem är Hans Andersson, uppväxt i Årbol, nu boende på gården Paverud på Stenhammarsvägen. Han är en mycket driftig kille som sedan 2016 driver Paveruds Alltjäst. På denna korta tid har hans företag vuxit snabbt och de är nu inte mindre än 7 st, inkl Hans, som jobbar med alla möjliga uppdrag .

De klipper gräs och sköter grönytor åt både kommun och privatpersoner. Skottar snö, krattar löv, städar, klipper häckar och allt möjligt annat. Denna sommar har tex två av killarna som röjt järnvägsbankar åt Infranord.

En av de anställda är snickare och man kan göra alla möjliga bygg och målningsuppdrag.

 

Det finns flera grävmaskiner i företaget, så man kan lugnt säga att det finns resurser vad man än vill ha hjälp med.

Hans är även medlem i farmatjänst så flera av uppdragen görs genom dem.

Köra en gammal soffa till tippen, gräva en grop för att plantera ett träd, hjälp med att flytta eller bygga en altan inget är för litet eller för stort.

På gården finns också en välutrustad bilverkstad, där man kan fixa allt möjligt, just när jag är på besök har man fullt upp med att byta till vinterdäck på flera kunders bilar.

Som den handlingskraftige och ambitiösa person han är, är Hans dessutom platschef för räddningstjänsten i Brålanda. 

 

Som alla vet är det just nu Coronatider och Hans tvekar naturligtvis inte att ställa upp när någon som tillhör en riskgrupp ringer och vill ha hjälp, vill man han åker och hämtar bil och vinterdäck, åker hem till verkstan, byter däck och åker sedan hem med bilen och lägger in sommardäcken i förrådet. Här snackar vi om service på hög nivå. Vill man ha handlat på cypressen fixar han det också. Här pratar vi om en service som bara finns på landet.

Om just du har något du behöver hjälp med så tveka inte att höra av dig på telefon 070-7503913, jag tror Paveruds Alltjänst löser det mesta.

 

/Susanne Borssén

 

.

Ny bro

Av , november 12, 2020 6:57 e m

I somras fick vi en ny bro här i Sundals ryr. Den gamla bron på vägen mellan Häljebyn och Hägnan var dålig och är numera ersatt av en bättre.

 

Eftersom vi har flera åar såsom Hakerudsälven och  Dälpan och även flera mindre vattendrag,  finns det såklart många broar här i socknen.

Den över Dälpan vid gamla kyrkan kör många över varje vecka, men man kanske inte ger sig tid att verkligen se den.

Men allra finast är nog ändå den gamla valvbron över Dälpan till Gunnersbyn. Den finns även med i förteckningen över valvbroar i Västra Götalands län, där står det att den är byggd ca år 1900.

 

/Susanne Borssén

Vandringen

Av , september 27, 2020 5:22 e m

Det var 7 tappra vandrare som i dag var med på vandringen. Trots det gråmulna vädret var alla vid gott mod.

.

 

Vandring vid Knäckekullarna

Av , september 19, 2020 2:25 e m

Söndag den 27 september kommer Bosse Elofsson guida oss runt Knäckekullarna.

Samlings plats : Kör från Bollungen mot Stigen. (Se kartan)

Tid : 10.00

Ta med fika.

Alla varmt välkomna !

 

.

Panorama Theme by Themocracy