Category: Aktuellt

Vandring

Av , maj 28, 2023 5:57 e m

På söndag den 4 juni ordnar byalaget ännu en av de populära vandringarna. Denna gång ska vi gå till den spännande ”kyrkesten” på kroppefjäll, tillsammans med naturguiden Lars Nejstgaard. Det är ca 2 km på skogsväg och 500 m i terräng till stenen och sedan går vi samma väg tillbaka, så totalt ca 5 km. Om man vill kan man välja bort de sista 500 m och i stället vänta/fika på skogsvägen. Var och en tar med fika till sig.

Vi träffas på parkeringen vid Hallesjön kl 14 eller vid nya kyrkan kl 13.15 för samåkning.

Byalaget har beställt fint väder och alla är hjärtligt välkomna !

.

Städning av badplatsen

Av , maj 21, 2023 7:02 e m

På onsdag den 24 maj kl 18 träffas alla som vill vid Bollungens badplats för att göra iordning den inför badsäsongen. Ta gärna med kratta.

Hoppas du kan komma !

.

 Regnig 1 maj skjutning

Av , maj 1, 2023 3:43 e m

Det blev en regnig 1 majskjutning 2023. Men jägare och skyttar är inte de som ger upp i första taget, så det blev ändå en ganska god uppslutning till årets uppgörelse. Alex Hansson, Sven Nilsson och P-O Jensen sköt alla var sin serie med 9 träffar och gick därmed till särskjutning. Sundal ryrs mästare och vinnare av det eftertraktade vandringspriset blev Alex Hansson, tvåa blev Sven Nilsson. P-O Jensen blev 3a, 4a blev Nicklas Hansson, 5a Glenn Johansson och 6a Peder Hansson.

Som vanligt fanns det priser till alla tack vare trogna sponsorer. Interjakt i Trollhättan, Q-star Brålanda, XL Bygg Brålanda, Kryddlunds icahandel i Åsaka, Linblomman i Brålanda och S-E Mattsson oljehallen i Frändefors hade skänkt priser.

Från och med nu är det skjutning på lerduvebanan varannan onsdag hela sommaren, med början den 10 maj kl 18. Oavsett om du är erfaren och har egen bössa eller om du bara vill prova på, så är du varmt välkommen.

1 Maj skjutning

Av , april 29, 2023 10:27 f m

Under många år har det varit tradition att skjuta lerduvor 1 maj kl 11. I år är ingen undantag. Alla hjärtligt välkomna, både skyttar och publik.

.

Luncherna

Av , april 25, 2023 5:41 e m

Torsdagsluncherna är något som fortfarande engagerar

Hösten 2011 serverad byalaget den första torsdagslunchen. Första gången hade vi ost och skinkpaj med grönsallad, till kaffet var det hallonkaka. Sista torsdagen i Mars år 2023 bjöds det på rökt lax, kokt potatis, kall sås och grön sallad. Lustigt nog var det hallonkaka till kaffet, precis som för 13 år sedan.

Det har varit ett par uppehåll genom åren. Ibland har det varit svårt att få någon att ställa upp och laga mat och en period var det pandemin som satte käppar i hjulet för våra trevliga luncher. Men i stort sett har vi hållit på i alla år. Vid sista tillfället nu i vår hade vi 50 besökare, dessutom köpte 6 st med en matlåda hem.

Vår idé är att servera god rejäl mat som man blir mätt av och den ska vara gjord på svenska råvaror, så långt det är möjligt. År efter år har det alltid kommit många gäster och det är vi så tacksamma för. Ni trogna besökare som visar er uppskattning och kikar i köket, tackar för maten och säger att det var gott, ni är guld värda och gör att vi får energi till ännu en torsdag.

Många har frågat om luncherna går ihop sig ekonomiskt. Svaret är Ja det gör de, om man ser det lite på sikt. Någon gång kommer det många och det blir pengar över, nästa gång är råvarorna dyra och då får vi ta av föregående överskott. Någon gång har vi fått mat till skänks som tex när jaktlaget skänkte älgkött, då går det naturligtvis bra ekonomiskt.

Tack till alla som kom och åt tillsammans och bidrog till trevlig stämning och till er som hjälpt till på ett eller annat sätt. Till hösten ses vi förhoppningsvis igen.

Till dess önskar vi alla en fin sommar.

.

Kanoterna är på plats vid Bollungen

Av , april 22, 2023 6:03 e m

Privatperson: 40 kr/kanot/dag
Företag/förening: 100 kr/kanot/dag
Betalas via Swish: 123 0988 303 eller Bankgiro: 5665-7125

För bokning kontakta Klara Sporrong, 073-074 81 88, klara.sporrong@gmail.com

.

Underhåll av lederna

Av , april 12, 2023 4:17 e m

Nu är det dags att hjälpas åt att röja på våra leder i bygden så att vi kan njuta av fina vandringar och cykelturer i skogarna under våren, sommaren och hösten. Vi samlas måndag 17 april 18,00 på Smedstorpet, Evenstorp (hos Kristina och Stefan Johansson ) för att dela upp oss på de olika lederna. Det finns arbete för alla, dra ris, skotta grus, röja ljung, bygga spångar mm. Om du har röjsåg eller motorsåg ta gärna med. Vid frågor kontakta Kristina Johansson 0707-312360

/Susanne Broberg

.

Släktforskningskvällen

Av , april 5, 2023 1:21 e m

Ett 10-tal personer kom till byalagets kväll om släktforskning

Karin Jansson från Färgelanda berättade om hur hon själv började med släktforskning när hon 2017 blev sjukskriven i flera månader. Intresset ledde till att hon gick kurser för att lära sig mer.

Karins tips är att börja med att intervjua äldre släktingar, även om man inte är intresserad av att börja släktforska just nu, så kan ju intresset komma i framtiden och då kanske inte möjligheten att fråga de äldre inte finns kvar. Tänk också på att inte slänga gamla dokument. Köpehandlingar, vykort, amerikabrev och fotoalbum är en skattkista för släktforskare.  

Man kan naturligtvis släktforska och notera allt i ett släktträd med papper och penna, men det vanligaste är numera att man har ett program i datorn eller på nätet.  

Vi har en stor fördel i att Sverige genom åren varit världsbäst på befolkningsregister. Sedan 1686 har kyrkan fört bok över alla. Karin visade vad det finns för möjligheter att söka i riksarkivet, där alla kyrkoböcker finns avfotade och där det är gratis att söka. Man kan också leta i ”arkiv digital” som har mycket bättre upplösning på bilderna, men där kostar det å andra sidan en slant att använda tjänsten.

Ett ganska nytt sätt att leta efter sina rötter är genom dna. Genom att stryka en bomullspinne på insidan av kinden kan man få många tusen matchningar med mer eller mindre nära släktingar över hela jorden. Men Karin poängterar att man inte bara kan använda sig av dna-tekniken, man måste alltid söka i folkbokföringsarkiven också. Genom dna kan man tex få redan på att man delar en viss del av sina gener med en person, men det säger inget om hur man är släkt.

Efter en mycket intressant och lärorik genomgång bjöds det på fika. Men alla var så motiverade att prova på att söka i de olika arkiven så de knappt hann med att dricka kaffe.

Karin säger sig vara amatör inom släktforskning, men hon kunde väldigt snabbt och proffsigt leta och visa på de möjligheter som finns. Alla som var med kände sig mycket nöjda. De som redan börjat fick inspiration att fortsätta och de som ännu inte provat på blev sugna på att starta.

.

Släktforskning

Av , mars 29, 2023 1:50 e m

På måndag den 3e april har vi i byalaget en kväll om släktforskning. Det börjar kl 18 i Sundalsgården. Karin Jansson från Färgelanda berättar om hur det går till att släktforska, hur man kan börja, vilka källor och databaser man kan leta i mm.

Efter en fikapaus kan man sedan få praktiska hjälp att själv komma vidare, om man har med sin egen dator och har ett konto hos någon släktforskningsaktör.

Fika till självkostnadspris.

Vid frågor kontakta Christel Thuresson 070-9666246

Alla är varmt välkomna !

.

Torsdagslunch

Av , mars 24, 2023 3:37 e m

På torsdag den 30 mars mellan kl 12-13 serveras vårens sista torsdagslunch i Sundalsgården. Denna gång serverar vi rökt lax, kall sås, potatis och sallad. Efteråt blir det som vanligt kaffe och kaka. Det kostar 120 kr och alla är varmt välkomna !

Kl 11.30 har kyrkan ”tid för eftertanke” för alla som vill komma en stund innan och vara med på det.

.

Panorama Theme by Themocracy