Företagare i Sundals ryr

Av , maj 27, 2017 8:37 e m

En av de yngsta företagarna i Sundals ryr är Glenn Johansson som har företaget Klypans humleodling och skogsvård.  Trots att han bara är lite drygt 20 år är han en mycket driftig kille som redan har många strängar på sin lyra. Efter avslutat skogsgymnasium har han arbetat på skogsvårdsföretaget Broussard Arborist AB, men sedan en tid tillbaka jobbar han i egen regi med röjning, huggning, trädfällning och skotning. Han har en liten skotare som är perfekt för gallringar, den är endast 2 m bred och är så lätt att den inte ger några skador på marken. Fler och fler markägare börjar inse värdet av mindre maskiner som skonar marken när vintrarna nu blir mildare och blötare. Dessutom får man fler stammar kvar i skogen när man inte behöver göra så breda vägar för att maskinen ska komma fram.

En humleplanta som kommer att ge skörd redan till hösten!

Förutom skogsentreprenad har Glenn också humleodling. Redan förra året planterades de första plantorna på gården Klypan. I år planterar han fler och har också börjat sätta upp stolpar som ska hålla upp nätet av stållinor som ligger över odlingen, 7 m upp i luften. Från dess stållinor hänger det sedan ner trådar som humlen kan slingra sig upp i. Den kan växa upp till 30 cm/dag . För att få bra skörd låter man endast 6 av plantans många revor växa sig uppåt, det kräver en hel del handarbeta för att sköta odlingen. Redan i år kommer man kunna börja skörda, men först efter 4-5 år ger plantorna full produktion. Skörden kommer till att början ske för hand, men om allt går bra och han kan öka till de  1100- 1200 plantor som han tänkt sig, kanske han så småningom kan investera i en humletröska.

Stolparna till humleodlingen står i linolja i väntan på att grävas ner

Man odlar fyra olika sorters humle, som alla ger lite olika smak och arom. Alla är svenska och en av sorterna har funnits på gården sedan den tid då det var lag på att alla gårdar skulle odla humle. Det finns några odlare till i Sverige, men de satsar mest på tyska sorter. Totalt sett är det brist på humle i världen och med alla små mikrobryggerier som nu startar, lär inte efterfrågan bli mindre. Glenn har varit i kontakt med Grebbestads bryggeri och efterfrågan på just svenska sorter är stor.

Man kan inte säga annat än att denne unge man är en sann entreprenör. Han ser ett behov, lär sig en massa om ämnet, oavsett om det handlar om skog eller humleodling, planerar, räknar och funderar, lär sig ännu mer och ger sig sedan in i det med full energi. Förutom skog och humleodling driver han dessutom växtodlingen på gårdarna Klypan och Näset. Behöver ni hjälp med något inom skog eller trädfällning är det bara att ringa till Glenn 072-2228065.

 

Glenn visar och berättar om humleodlingen

Vi önskar honom all lycka med sitt företagande och vi ser fram emot att om några år kunna dricka öl smaksatt med Svensk humle från Sundals ryr.

 

/Susanne Borssén

After work

Av , maj 13, 2017 2:47 e m

Det blev en trevlig och lyckad After Work kväll, för både små och stora cyklister. Solen sken och för att vara våren 2017 får man väl säga att det var ett bra väder. När alla frågor klarats av och vikten på utslagsfråge-stenen jämförts med både mjölkpaket och småbarn, grillades det och åts och dracks gott. Flest rätt på tips frågorna hade Karin Sarac och på barnfrågorna Abbe Broberg.

 

Ett stort tack till familjen Broberg för att vi fick vara på deras ränne !

 

.

After work

Av , maj 9, 2017 2:44 e m

Förra året blev det mycket lyckat och nu är det dags igen,

After Work med byalaget !

 

Det blir cykeltipspromenad och därefter grillning, nu på fredag den 12 maj. Drop in från kl 18, start och mål vid familjen Brobergs (ca 1 km norr om Årbol) Efteråt har vi grillarna varma. Var och en tar med mat och dryck till sig. Väderprognosen ser bra ut, med en stor sol och bara lite vind.

Hela familjen är varmt välkomna.

Skräpplockardag

Av , maj 4, 2017 8:02 e m

 

Håll Sverige rent är en av de mest kända symbolerna och det finns väl knappast ingen som inte känner till denna logga. Trots att alla känner till den, ökar nedskräpningen. I de kommuner som mäter skräp visar de årliga rapporterna att ökningen av skräp är ungefär 13 % /år.

Det är inte trevligt att se diken fulla med sopor och det är inte bra för djur och natur. Om alla tog vara på sitt eget skräp vore det inget problem, men tyvärr är det inte så. Därför har byalaget beslutat att ha en skräpplockardag.

Söndag den 7 maj är den stora dagen då vi hoppas att alla vill göra en insats för miljön och för trivseln i vår bygd.

Vi uppmanar alla att gå en promenad och plocka upp det man ser, lägg det i en påse eller säck som du lägger i eller vid din soptunna nästa gång det är sophämtning. Handskar är bra att ha på sig och går du utmed någon väg rekommenderar vi reflexväst. Dokumentera gärna genom att ta ett kort och skicka till hemsidan. Tele 076-8533576 eller susanne.borssen@gmail.com

Du kan naturligtvis göra en insats för miljön vilken dag som helst och kan du inte just denna dag går det bra att plocka skräp när du själv kan och vill, men just våren är en bra tid, efter att snön har försvunnit och  innan grönskan täcker allt.

Tack på förhand till alla hjältar som gör en insats för bygden och allas trivsel! Hoppas vi ses på en skräpplockarpromenad.

/Susanne Borssén

Nya hällristningar

Av , maj 3, 2017 8:22 e m

För någon vecka sedan upptäcktes nya hällristningar vid Evenstorp.

Ödet eller slumpen ? De har funnits där i 3000 år, kanske mer och så helt plötsligt när ljuset kommer från ett speciellt håll och någon just då har uppmärksamheten riktad på dem blir de kända för eftervärlden.

Det är fyra symboler som upptäckts på hällen nära de blå bikuporna i Evenstorp. Ungefär 300 m ifrån den stora hällen med de tidigare kända ristningarna. Länsstyrelsen har målat i dem för att kunna dokumentera dem, men denna färg är inte beständig och kommer snart regna bort. Men även efter att färgen är borta kommer man säkert kunna se dem, dessa verkar vara djupare eller mindre bortslipade än de på den stora hällen.

Varför inte göra en liten utflykt och titta på bygdens senaste sevärdhet?

 

/Susanne Borssén

Skjutningen är avgjord

Av , maj 1, 2017 8:08 e m

Så är ännu en 1 maj tävling i lerduvans tecken avklarad.  Våren som hittills varit snål med värme, blev helt plötsligt generös och höjde temperaturen flera grader, till glädje för både skyttar och publik. De flesta år har några och ibland flera av skyttarna bjudit på serier med både nio och tio träffade duvor. Men trots det fina och nästan helt vindstilla vädret, kom ingen upp till mer än 8 träffade i dag. De fyra som nådde upp till denna nivå var Sven Nilsson, Thomas Bäck, Alex och Nicklas Hansson.

Publik, skytt eller funktionär, alla hjälper till. Här skickar Roger iväg duvor.

 

Dagens vinnare och tävlingsledare Nicklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blev en spännande särskjutning där skyttarna gång på gång träffade duvorna som kom från tornet men bommade de som kom från lådan och som gick i en lägre bana. Men till slut stod Nicklas Hansson som vinnare före tvåan Thomas, trean Alex och fyran Sven. Därefter följde ett helt gäng skyttar som skjutit sju eller färre i grundomgången.

Extra roligt var det att det i år var två damer som deltog och sköt var sin serie. Där vann den norska sommarstugegästen Nina Takvam före Lisa Borssén.

Vinnare i damklassen Nina Takvam

Prisbordet på denna tävling brukar vara välfyllt, men i år var det nog rekordstort. Fina elverktyg, oljor, fågelholkar, check på blitvätt, leksaker, elektronikladdare, kepsar, trädgårdsredskap mm.  Där fanns något för alla, till och med för de som haft hand om att skicka iväg lerduvorna. Ett stort tack till de fantastiska sponsorer som bidrar till att denna tävling har ett så fint utbud av priser : Brålanda Trä, Frändefors Trä, Fredno/Q star, Rasta, Road Building, Kennets golv, Jakt o uteliv, Frändefors Oljor, Vänersborgsbostäder.  Tack också till tävlingsledare Nicklas Hansson som gör en stor insats för att denna traditionsfyllda tävling ska leva vidare.  

Dagens gentleman Oscar, som gav bort sitt pris till Ellen som var med i publiken.

 

Nu börjar onsdagsträningarna på skjutbanan. Ojämna onsdagar kl 18, med början 10 maj.

Foto: Lasse Hoffmann

 

.

Panorama Theme by Themocracy