Företag i Sundals ryr….

Av , april 14, 2013 7:04 e m

Det är hög tid att presentera ännu en företagare i Sundals ryr : Agneta Larsson och hennes företag  Agnetas honung och örter. Agneta bor i sitt föräldrahem på gården Kärr. Sitt intresse för biodling har hon ärvt efter sin far Ivan Fransson, intresset för örter och växter kommer från mamma Hilka. När Ivan blev sjuk år 2003 började Agneta på allvar lära sig biodlingens konst och så småningom tog hon över sin far bisamhällen.

Med hjälp av sina bin tillverkar  hon alla tänkbara  honungsprodukter och säljer dem  sedan på flera ställen i vår närhet.  T ex i butikerna Nature och Klöver o timotej i Vänersborg, på Evenstorps gård här  i Sundals ryr och i Gallerian i Brålanda. Vid Evenstorps gård har hon flera av sina  bikupor uppställda, bina hjälper till att pollinera hallonen och bidrar till god skörd  och Agneta får honung. Ett sammarbete som båda parter tjänar på.

Det är till Gallerian man ska bege sig om man vill träffa Agneta och prata biodling. Hon säljer inte bara honung och en mängd honungsprodukter, även redskap och alla tillbehör som behövs kan man köpa i hennes trevliga butik.

Honungen får olika färg och smak beroende på var bina  samlat sin nektar. Hallonhonung är nästan vit i färgen  medan hösthonung som mestadels kommer från ljung, är  mörkare och smakrikare.  Man kan också smaksätta den vid  tillverkningen med tex lime, svart vinbär eller  pepparmynta. Från en bikupa kan man få mellan 30 och 100  kg honung om året! Agneta säljer också bipollen, propolis,  honung som lindrar halsont, honungsgodis mm mm och hon  är generös med provsmakningen 🙂

Vill man ha lokalproducerad honung i morgon teet, kanske stärka sitt immunförsvar med bipollen, är sugen på honungspastiller, intresserad av biodling och funderar på att skaffa sig ett eget samhälle eller om man bara är nyfiken och vill veta mer om binas fantastiska värld, är Agneta helt rätt person att vända sig till. Hennes telefonnummer är 073-1586004, Gallerian är öppen alla lördagar 10-13.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy