

Påsken närmar sig och få saker är väl så förknippade med denna högtid som ägg och hönor. Sticker man upp fingret i luften och känner vart vindarna blåser, märker man att hönor är en hobby som är på stark frammarsch i vår bygd. Det kacklas, värps och kläcks ägg på fler och fler ställen. Därför är det inte mer än rätt att hönorna får ett eget inlägg på hemsidan.


Ska man bara ha hönor för att få så många ägg som möjligt är det vanliga bruna eller vita värphöns av sorten Lohmann man ska välja, men det finns en mängd andra raser som är mer populära som hobbyhöns. Jag gjorde ett besök hos Sandra Olsson i Häljebyn och hon har allt från små vaktlar till stora tunga stridshöns. Hennes nyaste tillskott är 3 fina pärlhöns. Deras ägg är droppformade och har jättehårt skal. Pärlhöns var en av råvarorna på den senaste kocktävlingen Bocuse dÓr.
En annan populär ras är dvärgkochin, den är lugn, robust och tålig och finns i en mängd färgvarianter.


Har man en egen kläckmaskin finns alla möjligheter att skaffa nya hönor av olika raser. Ägg byts och säljs. Slår man in äggen väl kan man skicka dem på posten. Efter 21 dygn i kläckmaskinen är kycklingarna färdiga (vaktelägg är klara efter 16-17 dygn).


Hönor är lätta att ha. Speciellt om man bor på landet. Har man barn får de en inblick i sambandet mellan djur och mat. Det är ett bra alternativ om man är allergisk mot pälsdjur och man får dessutom tillgång till bra gödsel. Men framför allt får man klimatsmarta, närproducerade ägg.

Det är därför inte så konstigt att det går en hönstrend genom Sundals ryr och att det denna påsk troligen kommer ätas fler lokalproducerade ägg än på många år.

Klicka på bilderna om ni vill se dem större.