Rekord i värme och torka

Av , augusti 1, 2018 5:27 e m

Denna sommar går till historien som en av de torraste och varmaste i mannaminne. Kanske idealiskt för bad och solälskande semesterfirare, men knappast för lantbrukarna. Nyheter om dåliga skördar och prognoser om att vinterfodret inte kommer räcka når oss varje vecka. För att kolla hur skördeläget ser ut i Sundals ryr tog jag en liten rundtur i bygden.

Rabarberodling på Evenstorp

Hallonen i tunneln har bevattning

Sofia Karlsson i Evenstorp berättar att hallonen är bevattnade och ger bra och tidig skörd. Det blir hallonfestival den 2-5 augusti och då kommer det finnas gott om hallon. Värre är det med betet till djuren. Allt är sönderbränt och torrt och man har fått börja stödutfodra med det som var tänkt som vinterfoder. Situationen är mycket bekymmersam.

Jörgen Oswaldsson tröskar raps

Jörgen på Oswvaldssons lantbruk, håller på att tröska raps när jag fångar honom. Han säger att drygt 10 % av arealen är tröskad. Det är mycket tidigare än vanligt. Spannmålen ger lite mindre i skörd men det är ingen katastrof, det finns år då regnet orsakat sämre skörd än vad torkan gjort i år. Största bekymret är att åkerbönan, som är tänkt att bli grisarnas proteinfoder till vintern, i stort sett inte kommer ge någon skörd alls. Eftersom det bedrivs ekologisk grisproduktion på gården blir det jättesvårt eller helt omöjligt att hitta andra ekologiska proteinfoder. Det kommer också att bli svårt att få tag på de mängderna med halm som behövs till grisarna eftersom spannmålen är mycket lägre och glesare.

Om ungefär en vecka ska humlen tröskas

Glenn Johansson som driver gårdarna Klypen och Näset har börjat skörda vårvete. Mängden blir mindre än normalt  men vattenhalterna är bra, så det kommer inte behövas torkas lika mycket som vanligt. På Klypan har humlen börjat mogna, om 4-10 dagar beräknar han att premiärköra sitt nya humletröskverk som han köpt från Tyskland och som nu är på väg hit. Tack vare att humlen bevattnats ser det ut att bli bra skörd, trots att de äldsta plantorna bara är 2 år.

Fin kvalité men liten mängd av halm i år

Ola Borssén i Sallebyn håller på att köra in de första halmbalarna för i år. Att få tag i spannmål till grisarna kommer säkert lösa sig på något sätt, även om det kommer behövas köpas in mer än vanligt och den kommer vara dyrare än den brukar vara. Halmen blir ett bekymmer, den som är pressad hittills är av bra kvalité, men i vanliga fall får man 10-15 balar/ha, i år kanske det blir 4-6. Som tur är har man en del kvar av förra årets halm.

Ensilagebalar som ska bli vinterfoder

Staffan Skoglund i Östra Bleken har fått ihop tillräckligt med ensilage för att klara årets behov, men säger att det är väldigt dåligt med bete till djuren nu. Det är i stort sett bara rötter kvar av gräset. Vårsäden ser inte bra ut, men om man tänker på hur lite regn det kommit är det förvånansvärt att det överhuvudtaget blir något att tröska. I vanliga fall brukar vårsådden ta ungefär 120 dagar på sig från sådd till skörd. I år är den mogen på 90 dagar och kärnorna är jättesmå. Eftersom allt är torrt och brandrisken är stor, blir det till att vara extra vaksam vid tröskningen. Han tänker göra som många andra och köra ut en vattentank på åkern, för att ha till hands om det skulle behövas.

Det torra varma vädret ser ut att fortsätta. Den 31 juli slog SMHI´s väderstation på Kroppefjäll rekord för Västsverige med 32,7 grader. Någon kanske njuter, men för bönderna är det inte bra.

/Susanne Borssén

 

.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy