Kafferepets historia

Av , september 17, 2018 7:44 e m

Det blev en mycket lyckad söndagseftermiddag när Sveriges kakdrottning Birgitta Rasmusson kom till församlingshemmet och pratade om kafferepets historia. Birgitta har jobbat på Ica förlaget och Ica provkök, men är för de flesta mest känd för att hon sitter i juryn i TV-programmet ”Hela Sverige bakar”.

Under sina år på Ica provkök har hon bland annat varit med och skrivit Sveriges mest sålda bok Sju sorters kakor. Den har sålts i 4 miljoner exemplar! Det började 1945 med en kak-tävling som tidningen Ica-kuriren utlyste. Man fick in 8000 recept och efter ett svårt juryarbete utsåg man Wienerstänger som vinnare. Men vad skulle man göra av alla inskickade recept? Man bestämde sig för att ge ut en receptbok. Sju sorters kakor innehåller 350-360 recept och har omarbetats och kommit i en ny utgåva ungefär vart 10e år. Alla recept provbakas och utvärderas, några tas bort och några nya tillkommer i varje upplaga.

Wienerstänger

 

 

 

 

 

Birgitta pratar på ett sprudlande och engagerat sätt om kaffet och kakorna genom tiderna. Man vet att nunnorna i Vadstena kloster åt pepparkakor redan i slutet av 1400-talet och att Kung Karl XII var den som tog kaffet från Turkiet till Sverige. Men den typiskt svenska traditionen med kaffe och småkakor började inte förrän under sista halvan av 1800-talet. Det var då man började odla vete och kaffeimporten tog rejäl fart. Först ut var pepparkakan och kringlan. På ett traditionellt kafferep ska det finnas en sorts finare bulle, en mjuk kaka och minst sju sorters småkakor, gärna fler, och därefter följer en tårta.

Hon berättar vidare att det nu är mycket trendigt med allt som har med den gamla kafferepstraditionen att göra. Enorma muggar med caffelatte eller cappuccino, vulgärt stora muffins och jättelika kanelbullar får nu träda tillbaka till förmån för riktigt kokkaffe i fina koppar, dukar med spets och små goda kakor. Allt kommer åter, de hela bönorna tar mer och mer plats i butikernas hyllor och är man lycklig ägare av en gammal hederlig kaffekvarn, då är man verkligen med sin tid.

Efter föredraget var det stort kafferep. Inte mindre än 17 sorters kakor fanns det att njuta av och kaffet dracks självklart kaffekoppar, inte i muggar. Birgitta hade fullt upp med att signera böcker. Det var många som köpte hennes senaste böcker Birgittas bästa och Birgittas bästa julkakor.

Den 25 september kan vi återigen se kakdrottningen Birgitta på TV då sjunde säsongen av ”Hela Sverige bakar” börjar.

 

/Susanne Borssén

 

.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy