Filmvisningen

Av , mars 2, 2019 6:35 e m

Närmare 60 personer kom till torsdagens filmvisning.

Jan G Andersson visade först filmen ”Soffi i Botten”, sedan var det fikapaus och sedan fick vi se en film som handlade om Jans eget intresse för gamla byggnader.

 

Filmen om Soffi började med att vi fick följa med Jan på en rundvisning på gården Botten. Detta var år 2001 då gården skulle säljas. Själva historian om gården började 1828 och härifrån får vi följa olika livsöden i flera generationer. Det är Sofia, ”Soffi”, som vi huvudsakligen får följa. Hon ville egentligen flytta till Amerika men blev kvar på gården då hennes föräldrar var gamla. Soffi blir gravid utom äktenskapet, vilket inte var okej på den tiden. Det rådde en tystnadskultur och Soffi fick flytta till Halden för att föda sitt barn, Helga. Barnet blev sedan kvar där hos en fosterfamilj och Soffi flyttade åter till Botten. Soffi gifte sig aldrig efter detta. På 1950-talet kom Helga till Botten för att hälsa på sin mamma och de sågs ett flertal gånger efter det. 1965 köper Soffi ut sina syskon från gården och blir ensam ägare. När hon dör så ärver dottern Helga gården. 1999 dör Helga och hennes tre döttrar ärver gården. De väljer att sälja gården år 2001 och Botten finns nu inte längre i familjens ägor.

 

Filmen om Jans intresse för gamla hus visar olika projekt som Jan gjort och gör. Han har bland annat ritat upp kyrkor och även sprinklersystem för att hindra gamla kyrkor från att brinna ner. Ritat upp ladugårdsbyggnader och bostadshus. Byggt stenmurar och gjort lyktstolpar till kyrkor. Han har även ritat moderna hus. Jan har verkligen många ”strängar på sin lyra”.

 

Det blev en trevlig kväll och flera besökare uttryckte att de var nöjda med både filmer och fika. Jättekul att så många visar intresse för våra filmvisningar! 🙂

 

/Maria Carlring

 

.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy