En dag att ”Må gott”

Av , februari 23, 2020 8:08 e m

Vinden ven runt knutarna och himlen utanför var blygrå när byalagets ”Må gott dag” anordnades på Granan, men inne var det en skön och mysig stämning när inte mindre än 28 tjejer i alla åldrar började dagen med en stunds yoga ledd av instruktören Linn Widenberg Johansson. Övningarna gick att anpassa allt efter förmåga. Vi upptäckte hur skönt det är att sträcka ut stela muskler och hur knepigt det kan vara att hålla balansen när man blundar istället för att fokusera blicken.  Linn poängterade att yoga inte är någon tävling, var och en ska göra det som känns rätt för sin kropp just för stunden. Betoningen låg på andetagen och andas kan alla!

Efter yogastunden bjöds det på fika med frukt och nyttiga chokladbollar, sötade med dadlar istället för socker. Därefter fick vi en föreläsning av osteopaten Tove Blomdahl som började med att förklara att en osteopat ser till alla aspekter av hälsa när hon behandlar, till skillnad mot tex en kiropraktor som mer handgripligt korrigerar kroppen.

Hon förklarade vad stress är och att stress i sig inte är något skadligt eller dåligt, det är bristen på återhämtning som är farligt. Vad som är återhämtning skiljer sig från person till person. Någon mår bäst av en skogspromenad, en annan av att läsa en bok och en tredje av att påta i sin trädgård. Det viktiga är att ta sig tid att göra det som får en att koppla av.

Sedan var det dags för lunch, en god kycklingsallad serverades och man kunde verkligen höra på ljudnivån att alla hade trevligt. Eftersom Linn Widenberg Johansson och Tove Blomdahl var med hela dagen fanns det också möjlighet att diskutera träning, hälsa mm med dem.

Efter lunchen fick vi en inblick i hur eteriska oljor kan användas.  Man kan tex blanda egna rengöringsmedel, vatten ättika och en droppe citron i en sprayflaska och vipps har man en egengjord städspray, utan en massa onödiga syntetiska ämnen. Eller varför inte återuppta det gamla knepet att låta lakanen i linneskåpet få en doft av lavendel, som är lugnande och kan få oss att varva ner när vi ska sova.

Till sist fick vi en vägledd övning av Tove hur man genom att spänna och slappna av olika delar av kroppen kan scanna igenom och öka medvetenheten om olika delar. Det blev en fin avslutning och en liten stund av tacksamhet över hur fantastiska våra kroppar och vårt sinne är.

Innan vi skingrades fick alla en present att ta med sig hem. En generöst tilltagen ”goodiebag” med bl a te, honung, en Sundals ryrs mugg och ett presentkort på en yogaklass.

Det var en mycket välordnad dag som blev väldigt lyckad och det var flera som uttryckte en önskan om att det skulle ordnas något liknande igen.

 

Receptet på de goda chokladbollarna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/Susanne Borssén

 

.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy