Grannsamverkan Sundals ryr

Av , mars 22, 2020 4:37 e m

Grannsamverkan för att förebygga inbrott finns på många ställen, i Vänersborgs kommun finns redan ca 100 områden. Bland annat finns det ett område i Lersäter/Bön. Men nu är det dags att starta ett större i Sundals ryr.

När grannar samverkar för att hålla uppsikt över vad som händer i närområdet och man även sätter upp skyltar om grannsamverkan har man sett att inbrotten minskar. Tjuvarna väljer hellre ett annat hus än det som har en klisterlapp om grannsamverkan på dörren.

Deltagarna laddar ner en app till sin telefon och blir godkända av den som administrerar gruppen, i detta fallet Anders Fryklund. Genom appen kan man sedan hålla kontakt med alla grannarna. Man kan varna, lägga ut information och be grannar om hjälp att hålla uppsikt, men även meddela om man tappat eller hittat något. Gruppen och fastigheterna som är med ska även registreras hos kommunen och polisen.

För att få vara med i grannsamverkan måste minst en person i hushållet varit på ett informationsmöte. Under lördagens möte var 16 hushåll representerade. Men om ni missade denna träff så kommer det fler tillfällen. Man planerar att hålla minst ett möte till, men tidpunkten för detta beror på hur det går med coronapandemin.

Anders och hans granne Torgny sköter om skyltningen med de större skyltarna och kommer också att dela ut mindre skyltar och klisterdekaler till de som är med.

Vi fick också lite tips om hur man kan förebygga inbrott. Tjuvar avskyr ljus och att vara observerade. Starka lampor som tänds med rörelsedetektor är ett bra sätt att skrämma dem. Om man ändå har oturen att få något stulet kan det vara bra att ha märkt sina mest åtråvärda saker med dna-märkning. En flaska (liknar nagellack) för under 300 kr räcker till att märka 25 ägodelar. Om polisen hittar dessa märkta saker kan de lätt spåra vem som är ägare. De stora försäkringsbolagen har dna-märkning att sälja på sina hemsidor.

Ju fler vi är som hjälps åt att hålla koll, desto bättre kommer vi lyckas. Så kom gärna på nästa informationsmöte, så kan du också vara med.

 

/Susanne Borssén

 

.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy