Bland humle och blåbär

Av , juli 11, 2021 4:40 f m

Vädret var strålande och det blev en fantastiskt trevlig kväll på Klypens humleodling.  Vi var drygt 20 personer som kom för att höra Glenn och Angelika berätta om humlen och satsningen på den i ”svenska mått mätt” stora odlingen. Efter flera studieresor till Tyskland satte man 2016 de första plantorna. De höga stockarna som utgör stommen i odlingen och håller alla vajrar på plats är ca 7 m höga. Trots att våren i år var kall och blöt har många plantor redan vuxit ända upp till stolparnas höjd. Vi kan se en massa sidoskott där små, små blommor börjar utvecklas. Om några veckor kommer humlekottarna bildas och sedan är det inte långt kvar tills alla de långa rankorna ska klippas ner och köras till tröskverket på Näset. Efter tröskning och torkning säljs de till någon öltillverkare i Sverige.

Vi fick också se blåbärsodlingen där 600 plantor med amerikanska blåbär växer. När de vuxit sig stora räknar man med att kunna skörda ca 10 kg /planta. Men det är många som vill åt de godsakerna, runt om har man ett högt staket för att hålla älgarna borta, ljudvågor skrämmer sorkar och i luften svävar en konstgjord rovfågel.

Efter rundvandringen bland humle och blåbär fikade vi utanför den gamla smedjan. Det är så härligt att åter kunna träffas, efter den tråkiga tiden med alla coronarestriktioner. Det blev en mycket lyckad kväll och vi tackar Glenn och hans familj för att vi fick komma.

/Susanne Borssén

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy