Äventyrs föreläsningen

Av , oktober 28, 2021 6:20 e m

Det blev en riktigt lyckad kväll när äventyraren Linda Åkerblad gästade oss och berättade om sina vandringar och sitt liv. Hon kommer ursprungligen från Karlstad, men bor numera i Stockholm, när hon inte är ute och vandrar, bestiger berg eller kör hundspann.

Linda berättade att hon från början ville bli fotograf och hennes högsta önskan var att bli musikfotograf. Hon jobbade hårt, kämpade och strävade tills hon nådde sitt mål och faktiskt levde sin dröm och försörjde sig på att fotografera stora rockkonserter och berömda artister. Trots det var hon inte lycklig och diagnostiserades med återkommande depressioner.

En dag satt hon trött och nedstämd i sin lilla lägenhet och scrollade flödet på facebook. Ointresserat bläddrade hon förbi bild efter bild, tills hon plötsligt fick se något som kom att förändra hennes liv.  En reklamtrailer för filmen ”Wild”. Hon såg den gång på gång och blev helt fascinerad av den. Filmen är en självbiografi och handlar om en tjej som lever ett destruktivt liv, men som ensam ger sig ut på en flera veckor lång vandring på den 428 mil långa leden Pacific Crest Trail.

Linda som vid den här tiden jämställde uteliv med krogliv och tyckte att skogen var alldeles för mossig för en rockfotograf, bestämde sig ändå för att utmana sig själv och prova. Första turen hon gjorde var en kort vandring över midsommarhelgen tillsammans med sin mamma. Hon märkte att det passade hennes rastlösa själ och sedan dess har det blivit många och långa vandringar. Hon har bestigit Kilimanjaro, Afrikas högsta berg fyra gånger. Vandrat i Nepal, gjort den långa vandringen i USA från Mexico till Canada mm. 2019 tog hon sig från Smygehuk till Treriksröset, genom Sveriges alla 25 landskap genom att cykla, vandra och paddla. En stor utmaning på denna resa var att paddla kajak till Gotland, 14 timmar tog det och då var vädret ändå det bästa tänkbara.

Linda menar att det första steget är det jobbigaste, när man väl tagit det och bestämt sig så är det inte så farligt om man inte lyckas, att misslyckas är ett sätt att utvecklas och att utvecklas är ett steg framåt.

Just nu utbildar hon sig till fjälledare. Hon är lycklig och lever det liv hon vill genom sina äventyr, föreläsningar och genom att guida grupper genom olika utmaningar. Man kan läsa mer om Linda och hennes äventyr på https://wilderness-stories.com/ Där får man också mycket inspiration till att själv ge sig ut på små eller stora äventyr.

Kvällen var ett samarbete mellan byalaget och SK Granan, en okänd sponsor valde att sponsra föreläsningen med hela 5000 kr och dessutom bidrog SISU (idrottsrörelsens utbildningsförbund) med pengar för att vi skulle kunna genomföra den. Vi vill rikta ett innerligt varmt tack för dessa gåvor !

 

/Susanne Borssén

 

.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy